Bewustwording





Door mensen te stimuleren om eerder na te denken over wensen en grenzen ten aanzien van zorg en ouder worden, zijn ze beter voorbereid op de toekomst. Ze kunnen daardoor bewustere en meer realistische keuzes maken voor zorg en behandeling en langer thuis blijven wonen.

PROJECTOMSCHRIJVING

Binnen het project Bewustwording werken organisaties aan het bewustmaken van de samenleving ten aanzien van de veranderingen in de ouderenzorg. Het project bestaat uit twee deelprojecten. Het eerste deelproject gaat over de bewustwordingscampagne Brabant Praat vandaag over morgen. Hierbij worden mensen (Brabantse (toekomstige) mantelzorgers in de leeftijd van 35-55 jaar en Brabantse (toekomstige) ouderen in de leeftijd van 55-75 jaar ) gestimuleerd om het gesprek aan te gaan over ouder worden. Het betreft een maatschappelijke campagne namens alle VVT-organisaties in de provincie Noord-Brabant. Het project maakt deel uit van de landelijke publieksaanpak om heel Nederland te betrekken bij de toekomst van de ouderenzorg.


In het tweede deelproject Proactieve zorgplanning in de keten worden zorgverleners die werken met palliatieve patiënten, kwetsbare ouderen en mensen met dementie (op alle leeftijden) gestimuleerd om vroegtijdig in gesprek te gaan met cliënten en naasten over de laatste levensfase. Vanwege de duidelijke verbinding tussen de twee deelprojecten, worden ze vanaf 2024 gezamenlijk opgepakt binnen het project Bewustwording.

Samenhang


Het project Bewustwording is opgenomen in programmalijn 2 -  Toegankelijkheid voor alle kwetsbare ouderen in onze regio (ongeacht waar je woont). Door mensen te stimuleren om eerder na te denken over wensen en grenzen ten aanzien van zorg en ouder worden, zijn ze beter voorbereid op de toekomst. Ze kunnen daardoor bewustere en meer realistische keuzes maken voor zorg en behandeling en langer thuis blijven wonen. Dit heeft tot gevolg dat er minder ongewenste of niet-noodzakelijke behandelingen worden uitgevoerd en minder crisisopnamen plaatsvinden, waardoor de zorg toegankelijk blijft voor degenen die het echt nodig hebben. . Bovendien draagt proactieve zorgplanning bij aan een betere kwaliteit van leven. 

Acties


Brabant praat vandaag over morgen

  • Aansluiten bij de landelijke initiatieven met lokale vertaling. Deze campagne sluit aan op het manifest en op de initiatieven vanuit CZ en VGZ, waarbij opgedane expertise wordt meegenomen.


  • Aftrap campagne januari 2024  (op basis van eerdere regionale campagnes in West-Brabant, Midden-Brabant en Zuidoost-Brabant).


De campagne is op 1 januari 2025 geslaagd als: 

  • De doelgroep vaker nadenkt en praat over de toekomstige zorg/hulpvraag en mantelzorg;
  • De doelgroep vaker de verantwoordelijkheid legt bij de cliënt en het eigen netwerk;
  • De bereidheid om dingen te doen voor zichzelf en ouderen toeneemt bij de doelgroep;
  • Meer mensen uit de doelgroep concreet zaken gaan regelen voor de toekomstige zorgbehoefte.

                                                                   


Proactieve zorgplanning in de keten

  • Implementatie van de Gesprekskaart voor burgers.


  • De groep regionale ambassadeurs proactieve zorgplanning uitbreiden. Zij werken aan het stimuleren van de toepassing van proactieve zorgplanning in de regio bij hun collega’s binnen en buiten de eigen organisatie.


  • Het verankeren van proactieve zorg in de elf betrokken VVT organisaties.


  • Een bijdrage leveren aan het herzien en implementeren van de RTA ‘Tijdig spreken over het levenseinde’ in Zuidoost-Brabant.


  • Uitvoering, evaluatie en borging van de training bewustwording binnen de elf deelnemende organisaties.


  • Het gestructureerd en gedigitaliseerd aanbieden van de ontwikkelde materialen. 


  • Het uitvoeren van een PR actie rondom het tijdig bespreken van levenswensen, behandelwensen en -grenzen (er wordt onderzocht of er binnen de publeikscampagne Brabant praat vandaag over morgen aandacht besteed kan worden aan het onderwerp proactieve zorgplanning, zodat de deelprojecten elkaar nog meer versterken).


  • Meten van resultaten. Aan de hand van een inventarisatie van verschillende meetwijzen (zoals dossieronderzoek, inzetten zelfevaluatie palliatieve zorg, focusgroep met ambassadeurs) om de resultaten van het project te meten wordt een meetplan opgesteld en uitgevoerd.


Beoogde resultaten


Algemeen

  • Er vinden meer vroegtijdige gesprekken plaats over wensen, die leiden tot bewustere en meer realistische keuzes rondom leven met zorg.


  • Inwoners van Zuidoost-Brabant praten meer over ouder worden en bereiden zich beter voor op de toekomst binnen het huidige en toekomstige zorglandschap. 


  • Er worden minder ongewenste of niet-noodzakelijke behandelingen uitgevoerd.



Brabant praat vandaag over morgen

  • Alle 47 VVT-organisaties hebben minimaal twee keer een publieke activiteit met partners in het lokale sociaal en zorgdomein gerealiseerd. Thema: praten (en doen) over morgen.             


  • Alle 47 Noord-Brabantse VVT-organisaties hebben in 2024 vier keer een gesprek met een bekende of onbekende lokale burger over morgen. Concreet: benut aangereikt gespreksmateriaal en doe kort verslag van de gesprekken.     

         

  • Alle 47 organiseren hebben laten zien dat ze  achter Brabant praat over morgen staan.  

                   

  • Er is een serie, documentaire of reportage op Omroep Brabant verschenen met voorbeelden van hoe we met elkaar zorg voor en ondersteuning van ouderen vorm kunnen geven.


Proactieve zorgplanning in de keten

  • Op 1 januari 2025 vinden er meer door zorgverleners geïnitieerde gesprekken plaats over proactieve zorgplanning in de eerstelijnszorg en tweedelijnszorg in de regio voor palliatieve patiënten, kwetsbare ouderen en mensen met dementie. In de gesprekken worden zowel levenswensen als behandelwensen en –grenzen besproken.   

Projectleider


Lara Dijkstra (de Zorgboog)


Binnen het project Bewustwording werken organisaties aan het bewustmaken van de samenleving ten aanzien van de veranderingen in de ouderenzorg.

Share by: