Vitale wijken met verschillende experimenten





Door in de leefwereld op te halen waar het voor de inwoner in die specifieke wijk over moet gaan, kan men gerichter maatwerk leveren, ondersteunend aan de specifieke vraagstukken in de wijk.

PROJECTOMSCHRIJVING

Experimenteren met, samen leren, ontwikkelen, creëren en faciliteren van de beweging vanuit de leefwereld van burgers, samen met partners. Daar draait het om binnen het project Vitale wijken. Hierin bouwen betrokken organisaties een spreekwoordelijke brug terwijl ze deze bewandelen (leren door te doen) en maken daarmee gezamenlijk het proces door om te komen tot een nieuw, breed gedragen visie rondom kwetsbare (ouderen) in buurten en wijken.



Daarnaast wordt er gewerkt aan een sterke eerstelijnszorg/
wijkzorg.

Samenhang


Vitale wijken is opgenomen in programmalijn 2 -  Toegankelijkheid voor alle

kwetsbare ouderen in onze regio (ongeacht waar je woont). Door 'het ontwikkelen van communities' beogen we dat alleen nog de specifieke (zorg)vragen worden gesteld aan de professionele zorg. Hierdoor neemt het beroep op professionele zorg af en kan met minder professionals een grotere groep mensen bediend worden, vanuit een specifieke (zorg)vraag. Door in de leefwereld op te halen waar het voor de inwoner in die specifieke wijk over moet gaan, kan men gerichter maatwerk leveren, ondersteunend aan de specifieke vraagstukken in de wijk. Zo wordt tijd efficiënter benut.


De gehele beweging is erop gericht dat de (toekomstige) oudere zo vitaal en thuis mogelijk betekenis kan geven aan zijn of haar oude dag, met de mensen die ertoe doen in de omgeving waar hij/zij zich thuis voelt.


Acties


  • Werken vanuit een community (oftewel ontwikkelplatform).


  • Samen experimenteren, creëren en leren hoe communities (te laten) ontstaan vanuit het ontwikkelplatform.


  • Identificeren van de bouwstenen die essentieel zijn voor vitale wijken/buurten door de verschillende experimentgebieden (zie hieronder).


  • Optimaal benutten van het professionele en sociaal kapitaal.


  • Ontwikkelen van communities waar de nuldelijn en eerstelijn een netwerk vormen, zodat oudere mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in een levendige gemeenschap met samenredzaamheidszin en minder (zorg)medewerkers.                                                                                                                             


Dit doen we in acht deelprojecten:

  1. "Zo thuis en vitaal mogelijk ouder worden met de gemeenschap als eigenaar!" Actief in de wijken Helmond-Oost en Helmond-Noord en in samenwerking met de Beweging (gemeenschapsinitiatief)     
  2. Kansrijk Helmond
  3. Dorpsplein Mierlo-Hout
  4. Best(e) voor de Wijk: Best
  5. Gebiedsgericht werken Son en Breugel
  6. Community development Zuiderpark
  7. Gezond en plezierig oud worden in Nuenen-Zuid
  8. kr-Acht, de wijk als middelpunt (Acht)                            

Beoogde resultaten


  • We hebben een gemeenschappelijk vertrekpunt en gedeelde stip aan de horizon ontwikkeld.


  • In 2024 hebben we een gezamenlijk toekomstbeeld en taalgebruik verkend en gecreëerd. We "walk the talk” door zelf ook het proces van creatie van het onbekende te doorlopen.


  • Er is een kennisbank en/ of gemeenschappelijke toolbox ontwikkeld. Alle kennis en aanwezige expertise zijn geëxpliciteerd op één plek. Reeds aanwezige kennis en kunde en daarnaast opgedane ervaringen worden gedeeld in een daarvoor ontwikkeld digitaal platform.


  • Er is een jaarplan gemaakt voor de vorming van een eigen (ontwikkel-)community voor 2024. Het gewenste (droom)beeld is vertaald naar concrete resultaten, acties en mijlpalen voor 2024, inclusief taak- en rolverdeling, tijdlijn en fasering per experiment.


  • In de innovatiebuurten werken we in co-creatie met professionals en sociaal kapitaal. Dit zorgt voor een efficiënt afgestemde netwerksamenwerking met de inzet van talenten en krachten die zichtbaar en bereikbaar zijn voor de inwoners.


  • Er ligt een (basis voor) overstijgende gemeenschappelijke (integrale en regionale) aanpak voor de ontwikkeling van communities.

                                 

  • Er is een overzicht van de werkbare en niet-werkbare elementen en/ of cases, op basis van het samen experimenteren, creëren en het monitoren, evalueren en het analyseren van opbrengsten en effecten.


  • Het 'wijkspel' is doorontwikkeld en wordt ingezet om bewustwording te creëren bij collega’s, professionals en de maatschappij en voor de bevordering van samenredzaamheid.

Projectleider


Saskia Kluin (Archipel)


De gehele beweging is erop gericht dat de (toekomstige) oudere zo vitaal en thuis mogelijk betekenis kan geven aan zijn of haar oude dag, met de mensen die er voor hem toe doen in de omgeving waar hij zij zich thuis voelt.


Share by: