Door in de leefwereld op te halen waar het voor de inwoner in die specifieke wijk over moet gaan, kan men gerichter maatwerk leveren, ondersteunend aan de specifieke vraagstukken in de wijk.
Experimenteren met, samen leren, ontwikkelen, creëren en faciliteren van de beweging vanuit de leefwereld van burgers, samen met partners. Daar draait het om binnen het project Vitale wijken. Hierin bouwen betrokken organisaties een spreekwoordelijke brug terwijl ze deze bewandelen (leren door te doen) en maken daarmee gezamenlijk het proces door om te komen tot een nieuw, breed gedragen visie rondom kwetsbare (ouderen) in buurten en wijken.
Daarnaast wordt er gewerkt aan een sterke eerstelijnszorg/
wijkzorg.
Vitale wijken is opgenomen in programmalijn 2 - Toegankelijkheid voor alle
kwetsbare ouderen in onze regio (ongeacht waar je woont). Door 'het ontwikkelen van communities' beogen we dat alleen nog de specifieke (zorg)vragen worden gesteld aan de professionele zorg. Hierdoor neemt het beroep op professionele zorg af en kan met minder professionals een grotere groep mensen bediend worden, vanuit een specifieke (zorg)vraag. Door in de leefwereld op te halen waar het voor de inwoner in die specifieke wijk over moet gaan, kan men gerichter maatwerk leveren, ondersteunend aan de specifieke vraagstukken in de wijk. Zo wordt tijd efficiënter benut.
De gehele beweging is erop gericht dat de (toekomstige) oudere zo vitaal en thuis mogelijk betekenis kan geven aan zijn of haar oude dag, met de mensen die ertoe doen in de omgeving waar hij/zij zich thuis voelt.
Acties
Dit doen we in acht deelprojecten:
Beoogde resultaten
Projectleider
Saskia Kluin (Archipel)
De gehele beweging is erop gericht dat de (toekomstige) oudere zo vitaal en thuis mogelijk betekenis kan geven aan zijn of haar oude dag, met de mensen die er voor hem toe doen in de omgeving waar hij zij zich thuis voelt.