Sterke eerstelijnszorg/wijkzorg

Onderdeel van project Vitale wijken









Het streven is om een efficiënt afgestemde netwerksamenwerking te creëren met inzet van talenten en krachten die zichtbaar en bereikbaar zijn voor de inwoners.

PROJECTOMSCHRIJVING

Binnen het project Sterke eerstelijnszorg/wijkzorg werken organisaties aan een betere samenwerking en verbinding tussen de VVT-sector en de eerstelijnszorg. In de zogenaamde innovatiebuurten (waar acht experimenten worden opgezet, zie project ‘Vitale wijken’) wordt co-creatie gestimuleerd tussen de professioneel en het sociaal kapitaal. Het streven is om zo een efficiënt afgestemde netwerksamenwerking te creëren met inzet van talenten en krachten die zichtbaar en bereikbaar zijn voor de inwoners. Waar mogelijk wordt de samenwerking tussen de wijkverpleegkundige (van ZuidZorg) en de praktijkondersteuner huisarts (POH) meegenomen in de acht experimenten.


In 2023 zijn hiervoor de eerste succesvolle stappen gezet, daarom ligt er nu het plan om dit te integreren in het ontwikkelen van communities. Concreet willen we in vier praktijken een (door)start maken van deze samenwerking.

Acties


  • In de praktijken Sibelius en Engelsbergen (beide van huisartsenpraktijk Stroomz) wordt een start gemaakt met de samenwerking tussen de wijkverpleegkundige en POH.


  • De projectleider heeft begin dit jaar geëvalueerd met beide praktijken hoe het loopt. Beide praktijken zijn erg tevreden. Begin dit jaar was er nog niemand betrokken vanuit Stroomz. Sinds maart is er een nieuwe projectleider vanuit Stroomz betrokken.


  • De wijkverpleegkundigen hebben meer tijd nodig om aan te kunnen tonen dat de functie een meerwaarde heeft.


  • Eén van de wijkverpleegkundigen heeft meegewerkt aan een artikel voor vakblad de Nursing. Dit heeft geleid tot interesse bij diverse organisaties. Zij hebben de projectleider om informatie gevraagd.


  • De uren van de wijkverpleegkundigen zijn voortgezet in beide praktijken.


  • Er is een (tussentijdse evaluatie) gedeeld met de bestuurders.                        



Hoofdpunten van de evaluatie


  • Alle artsen zijn uiterst tevreden over de inzet van de wijkverpleegkundige in de praktijk.


  • De samenwerking zorgt ervoor dat er veel gewerkt ook preventie in de wijk; de wijkverpleegkundige kent de kwetsbare cliënten en brengt dit onder de aandacht in de praktijk.


  • De wijkteams van ZuidZorg ervaren een kort lijntje met de artsen door de inzet van de wijkverpleegkundige.


  • In één praktijk is er geen enkele crisis meer geweest sinds de inzet van de wijkverpleegkundige; het resultaat van het snelle schakelen en de sociale kaart van de wijkverpleegkundige.


  • Samenwerking met de POH verloopt goed.


  • Kennis van de POH somatiek of de handelingen hierbinnen zouden ook passend zijn voor de wijkverpleegkundige, die hierdoor eventueel breder inzetbaar zou zijn.

Binnen het project Sterke eerstelijnszorg/wijkzorg werken organisaties aan een betere samenwerking en verbinding tussen de VVT-sector en de eerstelijnszorg.

Share by: