(zorg)Teams van de toekomst



Door het aanjagen van (zorg)Teams van de toekomst aan de hand van de Schijf van vijf, wordt de meest passende ondersteuning ingezet bij een oudere én weten medewerkers beter waar ze van zijn en ook waar ze niet van zijn.


PROJECTOMSCHRIJVING

In 2023 is een regionale beweging in gang gezet voor het ontwikkelen van (zorg)Teams van de toekomst. Deze beweging is in 2024 doorgezet. Binnen (zorg)Teams van de toekomst focussen Archipel, Vitalis, Oktober, ZuidZorg, Savant Zorg, De Zorgboog, Joriszorg, Sint Annaklooster, Amaliazorg, Anna Ouderenzorg, Valkenhof en Land van Horne op het aanleren van een ander gedrag bij medewerkers aan de hand van de Schijf van vijf voor samenredzaamheid.  


Samenhang


(zorg)Teams van de toekomst valt binnen programmalijn 1 - Samen met gemak dubbel zoveel cliënten helpen in 2030. Door het aanjagen van (zorg)Teams van de toekomst aan de hand van de Schijf van vijf, wordt de meest passende ondersteuning ingezet bij een oudere én weten medewerkers beter waar ze van zijn en ook waar ze niet van zijn. Dit zorgt voor meer autonomie bij de oudere zelf en helpt het werk beter uit te voeren en zo samen meer mensen te helpen. 

Beoogde resultaten



  • Vijftig (intramurale) behandelaren hebben een scholing gevolgd op het gebied van de Schijf van vijf en fungeren als ambassadeur in de eigen organisatie. 
  • Twintig leidinggevenden in de VVT-sector hebben een workshop gevolgd op het gebied van de Schijf van vijf.
  • Minimaal 75 zorgprofessionals (ook andere professionals dan verzorgenden en verpleegkundigen) zijn geschoold op het gebied van de Schijf van vijf voor samenredzaamheid door de training Train-de-trainer. Zij kunnen het gedachtegoed overbrengen aan collega’s in hun team of locatie. 
  • Er is een wetenschappelijk artikel gepubliceerd n.a.v. het uitgevoerde onderzoek door Fontys over de werkwijze van de Schijf van vijf voor samenredzaamheid. 
  • Via de Train-de-trainer zijn er minimaal tien trainers opgeleid in de regio die het gedachtegoed meenemen in de trainingen in de eigen organisatie en delen. Ook heeft elke organisatie een aanpak voor implementatie en borging van het gedachtegoed in de eigen organisatie.
  • Het gedachtegoed wordt geborgd in de opleidingen van de hbo- en mbo-opleidingen in de regio.
  • De resultaten worden benut voor een gerichte aanpak en voor het verder modelleren en verbeteren van het gedachtegoed van de Schijf van vijf voor samenredzaamheid. 



Projectleider


Sanne Schepens - ZuidZorg



Binnen (zorg)Teams van de toekomst focussen VVT-organisaties op het realiseren van een gedragsverandering bij medewerkers aan de hand van het instrument de Schijf van vijf.

Share by: