Oudere mensen moeten én willen langer blijven wonen op de plek waar ze zich het meest thuis voelen: de eigen wijk. Om dit te stimuleren is het belangrijk dat (in)formele partijen en inwoners er voor elkaar zijn en elkaar weten te vinden. Vanuit die visie wordt in Gestel gebouwd aan een inclusieve woonzorgzone, genaamd Zuiderpark.
“We willen met Zuiderpark een mini-wijk creëren waar bewoners op een fijne manier ouder kunnen worden. Ondersteund door de buurt, de inwoners en de professionals in het gebied,” vertelt Saskia Kluin, kwartiermaker Wijken en Buurten en projectleider toekomstbestendige inzet vrijwilligers bij Archipel. “Er gebeurt op dit moment al veel. Zo hebben we een gezondheidscentrum waar verschillende organisaties gevestigd zitten, een verpleeghuis (PG) en zorgcentrum (ZZP 4, 5 en 6) en organiseren we ontmoetingen voor mensen uit de buurt. Die elementen maken van Zuiderpark de perfecte plek om een inclusieve woonzorgzone te creëren. Daarnaast willen we meer gaan verbinden met partners zoals WIJeindhoven, woningcorporaties, maar vooral ook met wijkbewoners zelf.”
De behoeftes van wijkbewoners vormen het belangrijkste uitgangspunt voor de ontwikkeling van de woonzorgzone, vertelt Saskia. “Deze willen we eerst helder krijgen. We zijn momenteel met wijkbewoners in gesprek om te kijken wat er speelt. Zo vormt veiligheid logischerwijs een randvoorwaarde.” Er zijn ook verrassende inzichten. Saskia: “We hadden verwacht dat veel bewoners van de omliggende appartementen het missen om een eigen tuin te hebben. Uit de eerste gesprekken lijkt nu echter dat ze blij zijn dat ze niet meer naar een tuin om hoeven te kijken. Ze willen wel graag gebruikmaken van een buitenruimte, maar deze moet vooral onderhoudsvrij zijn.”
Binnen de woonzorgzone willen de organisaties een geclusterd en gestippeld Volledig Pakket Thuis (VPT) aanbieden. Het streven is om hiermee veertig mensen te kunnen helpen in 2023. Zij kunnen hierdoor langer in de eigen omgeving blijven wonen. Ook worden er ontmoetingen georganiseerd bij het bestaande Ontmoet & Groetpleyn op Zuiderpark die bijdragen aan het versterken van de eigen mogelijkheden van inwoners. En er wordt een digitaal platform ontwikkeld om vraag en aanbod (formele en informele zorg en ondersteuning) aan elkaar te koppelen en beter met elkaar te communiceren. Het idee is daarnaast om een buitenruimte te realiseren die uitnodigt om te ontmoeten en te bewegen. Er wordt gezocht naar een passende onderzoeksmethode om het woon- en leefgeluk in kaart te brengen en zo het succes van het project te kunnen meten.
Saskia: “Het project stimuleert professionals maar ook wijkbewoners om iets voor een ander te betekenen. Hierdoor kunnen we uiteindelijk meer potentiële cliënten helpen met hetzelfde aantal of minder betaalde arbeidskrachten. Bovendien draagt het project bij aan het uitstellen en verkleinen van het beroep op een tweedelijnsvoorziening, omdat wijkbewoners langer zelfredzaam zijn en in de eigen omgeving kunnen blijven wonen. Mooie resultaten waar we ons samen voor inzetten.”
Meer informatie over het project vind je ook op de
projectpagina. Of neem contact op met Saskia Kluin door een mail te sturen naar: saskia.kluin@archipelzorggroep.nl