U bevindt zich hier: 

"We worden gedreven door een gezamenlijk doel: Onze ouderenzorg toekomstbestendig maken"

Opschalen VPT (Volledig Pakket Thuis)

Meer ouderen langer thuis dankzij vernieuwend woonconcept met VPT


"Het mooie van dit initiatief is dat we zorg, welzijn en wonen met partijen hebben samengebracht"


- Kim van Uden, Programmamanager woonconcepten + community ontwikkeling


De vergrijzing in Nederland neemt fors toe. De zorg dreigt onbetaalbaar te worden en er is straks niet meer voldoende zorgpersoneel. Als we blijven doen wat we doen, groeit de zorgvraag in een hoog tempo door (de piek van de vergrijzing ligt pas in 2040). Er zijn steeds meer kwetsbare ouderen maar niet meer plekken in het verpleeghuis. Ouderen wonen langer thuis, zij willen ook graag thuis wonen. Het is van belang dat de omgeving ingericht is op ‘meer ouderen langer thuis’. Dat vraagt een andere kijk op ‘zorg thuis’.

Binnen het project ‘Opschalen Volledig Pakket Thuis (VPT)’ experimenteert ouderenzorgorganisatie de Zorgboog met vernieuwende woonvormen (gespikkeld en geclusterd) waarbij ‘anders zorgen’ en de community centraal staan. Hierdoor kunnen ouderen langer prettig thuis blijven wonen, ook wanneer langdurige zorg nodig is.


Enkele jaren geleden ontwikkelde de Zorgboog samen met woningcorporatie woCom en de gemeente Laarbeek een gespikkelde woonomgeving, Zonnetij, waar mensen met en zonder zorg op een fijne manier samen thuis kunnen wonen. De bewoners huren hun appartement rechtstreeks bij woCom, de Zorgboog regelt zorg en ondersteuning via de Zvw of Wlz (VPT). Max. 1/3 deel van de bewoners heeft een Wlz-indicatie en krijgt verpleeghuiszorg thuis. De andere bewoners hebben geen zorg nodig of ontvangen thuiszorg.



Meer mensen helpen met hetzelfde aantal zorgmedewerkers

“Het mooie van dit initiatief is dat we zorg, welzijn en wonen met partijen hebben samengebracht,” vertelt Kim van Uden, programmamanager woonconcepten bij de Zorgboog en projectleider van het VVT-project Opschalen VPT. “De community staat centraal; de gemeenschapskracht wordt aangejaagd en sociale netwerken worden versterkt. Buurtbewoners, vrijwilligers en lokale verenigingen zijn betrokken bij het leven in Zonnetij. Hierdoor is Zonnetij uitgegroeid tot een bruisende woongemeenschap midden in het dorp waar mensen naar elkaar omzien en met elkaar een fijne dag beleven. Professionele zorg wordt alleen ingezet als het echt nodig is. Zo kunnen we meer mensen helpen met hetzelfde aantal zorgmedewerkers,” aldus Kim.


De opgedane kennis en ervaringen worden binnen het project Opschalen VPT gebundeld. De expertise wordt vervolgens beschikbaar gesteld voor de uitrol op andere locaties en voor ouderen die op ‘pantoffelafstand’ (omliggende straten) wonen.


Met ‘Wlz thuis’ verandert onze rol in de thuiszorg. Bij het aangaan van het goede gesprek werkt de Zorgboog middels de Schijf van vijf (een hulpmiddel om in gesprek te gaan met cliënten en hun naasten over eigen regie). Kim: “Bij het arrangeren van zorg en ondersteuning vanuit ‘Wlz thuis’ komt veel kijken zoals een brede expertise en het lokaal netwerk kennen. Ook een juiste mindset is van belang om de ‘zorgbril’ af te kunnen zetten en meer te kijken naar welzijn en de mogelijkheden binnen de community. Daarom wil de Zorgboog de rol van ‘arrangeur’ beleggen in het team die een maatwerk pakket samenstelt om de juiste zorg en ondersteuning in te zetten. Deze persoon voert het goede gesprek gevoerd om te kijken wat nodig is om langer thuis te wonen.  



Duurzaam concept

De komende periode ligt de focus in het project op het versterken van het VPT-aanbod, door lokaal in gesprek te gaan. Bij een indicatie vv5 en vv6 wordt het soms complex. Een goede dagstructuur en begeleiding is dan van groot belang. Die lokale mogelijkheden moeten er dan wel zijn. Het doel is om beter aan te sluiten bij wat nodig is om zo lang mogelijk thuis te wonen zonder dat het beroep op professionele zorg toeneemt’ Kim: “We werken samen met het CZ-zorgkantoor binnen een coalitie aan dit woonconcept onder de naam WelZoThuis. Ook gaan we de effecten, de impact, meten. Kunnen we meer mensen helpen met hetzelfde aantal zorgverleners? Ervaren mensen een positieve gezondheid? Wat betekent dit voor het werkgeluk van onze medewerkers? De kennis en ervaring die we opdoen helpen ons om de ontwikkeling ‘langer thuis’ verder de regio in te brengen en VPT effectief in te zetten en op te schalen.”




Meer weten over Opschalen VPT 

Meer informatie over het project vind je ook op de projectpagina. Of neem contact op met Kim van Uden door een mail te sturen naar: kim.van.uden@zorgboog.nl.

Een andere kijk op zorg thuis om meer ouderen langer thuis te laten wonen.

Share by: