Een frisse blik op dementiezorg

“Alleen als wij anders naar dementerende ouderen gaan kijken zal de toekomst


kunnen veranderen” - Teun Toebes, humanitarian activist


Een frisse blik op dementiezorg

Het aantal mensen met dementie groeit en tegelijkertijd groeit het tekort aan zorgpersoneel. Het huidige systeemdenken moet veranderen. De kwaliteit van leven van mensen met dementie moet leidend zijn en zorg en welzijn leveren hieraan een bijdrage. Dit vraagt om omdenken en organiseren vanuit het perspectief van dementerende ouderen. Vernieuwde werkwijzen in zorg, welzijn en wonen voor mensen met dementie worden daardoor steeds belangrijker. Deze aanpak vraagt om een vernieuwde brede blik. En daarom sloegen ouderen zorgorganisatie TanteLouise en Fontys Hogeschool de handen ineen. Kennis en ervaring ophalen in de praktijk en deze vertalen naar scholing om zoveel mogelijk (zorg)professionals kennis te laten maken met deze aanpak.


Mensen met dementie kunnen over het algemeen recente gebeurtenissen niet meer zo goed onthouden. Belevenissen van vroeger manifesteren zich juist sterker. Tot voor kort was dementiezorg dan ook vooral gericht op - moeilijk woord - reminiscentie, een methode die is gebaseerd op het langetermijngeheugen. Bijvoorbeeld door de huiskamers in het verpleeghuis in te richten in de stijl van de jaren ’50… Lekker vertrouwd, maar er is zoveel meer mogelijk als je het ouderen zorgorganisatie TanteLouise vraagt.


Omdenken

Ook mensen met dementie leven in het hier en nu. Bij dementie neemt het vermogen om zelf te plannen en te organiseren af. Maar met kleine instructies en voldoende herhaling kunnen dementerende ouderen best nieuwe dingen aanleren of taken die ze misschien vergeten zijn toch weer uitvoeren. Via vaste routines kunnen begeleiders sturen op het ontdekken van patronen en het automatisch handelen. Zodat ze toch weer de dagelijkse boodschappen kunnen doen, een oude hobby oppakken of weer eens fijn kunnen pianospelen.



Positieve gezondheid

Deze aanpak valt onder het zogenaamde active ageing principe. Dit betekent dat er holistisch gehandeld wordt met een kijk vanuit het leven van mensen met dementie en de omgeving waar deze woont en leeft. Alles wat rond dementerende ouderen georganiseerd wordt, is niet vanzelfsprekend. De behoefte van mensen met dementie zijn altijd leidend. Samen, interdisciplinair, met de dementerende ouderen, mantelzorger(s) en collega’s worden kansen en mogelijkheden onderzocht en oplossingen ontwikkeld. Dat betekent dus dat de juiste aanpak veel verder reikt dan die ene zorg professional. 


Een brede blik vraagt om samenwerken 

Deze aanpak vraagt om een vernieuwde brede blik. En daarom sloegen ouderen zorgorganisatie TanteLouise en Fontys Hogeschool de handen ineen. Kennis en ervaring ophalen in de praktijk en deze vertalen naar scholing om zoveel mogelijk (zorg)professionals kennis te laten maken met deze aanpak. Want zij gunnen iedere oudere in Nederland zoveel mogelijk regie over het eigen leven. Een leven in het hier en nu, met zinvolle activiteiten, die kleur geven aan de dag. Een leven in vrijheid.


Raamwerk Positieve Gezondheid

De scholing richt zich op het leven en de (be)leefwereld van dementerende ouderen vanuit het perspectief van active ageing. Het raamwerk voor Positieve Gezondheid is een hulpmiddel om active ageing bij mensen met dementie te bevorderen. Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Met die brede benadering dragen we bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. En om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. Dit raamwerk helpt om inzicht te krijgen in de (be)leefwereld van dementerende ouderen en wat er moet verbeteren in de systemen en werkwijzen van organisaties en professionals.


Kijk hier voor meer informatie over de cursus. Je kunt je hier aanmelden voor de online voorlichting op 20 december. 


Meer weten over deze aanpak?

Neem contact op met Paul Gielen, p.gielen@fontys.nl of neem telefonische contact op met Katja Huismans: 06  15 49 45 88



21 februari 2025
Tweede nieuwsbrief van het VVT Platform Zuidoost-Brabant
17 februari 2025
Samen bouwen aan (zorg)Teams van de toekomst!
10 februari 2025
It's a wrap (up)!
door Saskia bakermans 7 februari 2025
Terugblik ‘Week van Helmond-Oost’: “We hebben een beweging in gang gezet!” Begin juni vorig jaar vond de ‘Week van Helmond-Oost’ plaats. In de wijk werden op verschillende plekken initiatieven georganiseerd – voor én door wijkbewoners – gericht op verbinding en het zichtbaar maken van wat er in de gemeenschap gebeurt. Het werd een dynamische week met activiteiten voor jong en oud, mooie inzichten en waardevolle opbrengsten om de verbinding in de wijk te versterken. De ‘Week van Helmond-Oost' is ontstaan vanuit het wijk-ontwikkelplan voor Helmond-Oost, waarin meer verbinding in de wijk een belangrijke bouwsteen vormt. Met het initiatief willen partners het samenbrengen van mensen in de wijk ondersteunen. Voor de organisatie van de week werd een werkgroep opgericht met partijen uit de omgeving, zoals welzijnsorganisatie LEV Groep, woningcorporatie Woonpartners, Gemeente Helmond, Jibb+ – een organisatie die zich inzet voor vitaal Helmond – en zorgorganisatie Savant Zorg – één van de twaalf organisaties aangesloten bij het VVT Platform Zuidoost-Brabant. De werkgroep faciliteerde de week, maar de invulling lag bewust bij wijkbewoners en ondernemers zelf.  Sandra van de Westerlo, projectleider innovatie bij Savant Zorg en kartrekker van de week: “In gesprekken met mensen uit de wijk ontdekten we dat zij ‘reuring’ missen en dat de afstand tussen mensen in de wijk groter lijkt te worden. Wijkbewoners en ondernemers willen wel bijdragen aan verbinding in hun wijk, maar vinden het lastig om dit zelf te regelen. Zo is het idee voor de ‘Week van Helmond-Oost’ geboren.”
10 januari 2025
Betere zorgkwaliteit van de geriatrische revalidatie door regionale samenwerking
20 december 2024
Folder VPT voor stakeholders
17 december 2024
Terugblik projectleidersbijeenkomst 10 december 'Samen op ontdekkingsreis'
12 december 2024
Bewustwording, inzichten en gesprekken tijdens AWIZ On Tour!
25 november 2024
Samenwerken aan gezondere wijken tijdens de bijeenkomst ‘Verkennen Wijkaanpakken’
21 november 2024
Innovatie Bootcamp: een innovatieve duik in de toekomst van de ouderenzorg! 
Meer posts
Share by: