Begin juni vorig jaar vond de ‘Week van Helmond-Oost’ plaats. In de wijk werden op verschillende plekken initiatieven georganiseerd – voor én door wijkbewoners – gericht op verbinding en het zichtbaar maken van wat er in de gemeenschap gebeurt. Het werd een dynamische week met activiteiten voor jong en oud, mooie inzichten en waardevolle opbrengsten om de verbinding in de wijk te versterken.
De ‘Week van Helmond-Oost' is ontstaan vanuit het wijk-ontwikkelplan voor Helmond-Oost, waarin meer verbinding in de wijk een belangrijke bouwsteen vormt. Met het initiatief willen partners het samenbrengen van mensen in de wijk ondersteunen. Voor de organisatie van de week werd een werkgroep opgericht met partijen uit de omgeving, zoals welzijnsorganisatie LEV Groep, woningcorporatie Woonpartners, Gemeente Helmond, Jibb+ – een organisatie die zich inzet voor vitaal Helmond – en zorgorganisatie Savant Zorg – één van de twaalf organisaties aangesloten bij het VVT Platform Zuidoost-Brabant. De werkgroep faciliteerde de week, maar de invulling lag bewust bij wijkbewoners en ondernemers zelf.
Sandra van de Westerlo, projectleider innovatie bij Savant Zorg en kartrekker van de week: “In gesprekken met mensen uit de wijk ontdekten we dat zij ‘reuring’ missen en dat de afstand tussen mensen in de wijk groter lijkt te worden. Wijkbewoners en ondernemers willen wel bijdragen aan verbinding in hun wijk, maar vinden het lastig om dit zelf te regelen. Zo is het idee voor de ‘Week van Helmond-Oost’ geboren.”
Experiment
Met de boodschap ‘Wat wil jij halen, brengen, delen of laten zien in jouw wijk?’ werden wijkbewoners, vrijwilligers, verenigingen, winkeliers, ondernemers, scholen en organisaties in Helmond-Oost aangesproken om hun bijdrage te leveren. Sandra: “Drie maanden voor de week zijn we een proces gestart, zonder te weten wat de precieze uitkomst zou zijn. Het was een uitnodiging aan iedereen in de wijk, waarbij de vorm nog mocht ontstaan. Een pad welke nog gevonden moest worden, terwijl we deze al bewandelden. Kortom: een echt experiment!”
"De week was een uitnodiging aan iedereen in de wijk, waarbij de vorm nog mocht ontstaan."
Stroom volgen
In de praktijk betekende dat: de stroom volgen van mensen in de wijk, faciliteren daar waar nodig, zodat zij hun eigen beweging kunnen maken, wat in iedere ontmoeting weer anders vorm kreeg. Het resultaat: een mooi weekprogramma met volop ‘reuring’ op verschillende plekken in de wijk. Tijdens de ‘Week van Helmond-Oost’ werden ruim 30 activiteiten (groot en klein) georganiseerd voor jong en oud in samenwerking met 39 deelnemende partijen. Wijkbewoners kregen zo de kans om elkaar te ontmoeten en te ontdekken wat er allemaal in de wijk gebeurt.
Meer participatie
Om te beoordelen of het experiment geslaagd was, werden twee evaluatieavonden georganiseerd. Samen met zo’n 40 wijkbewoners, vrijwilligers en partners werd teruggeblikt op de week om van en met elkaar leren. Dit leverde mooie gesprekken en inzichten op ten aanzien van community building. De week heeft onder andere bijgedragen aan meer participatie binnen de wijk; zo zijn er drie vrijwilligersinitiatieven naar voren gestapt die actief willen deelnemen aan het vervolg, hebben drie moeders samen met LEV Groep zomeractiviteiten voor kinderen georganiseerd en zien de bewonersbijeenkomsten in de wijk een toename in hun bezoekers. Ook gaven alle 39 deelnemende partijen aan open te staan voor nieuwe deelname bij een vervolg.
Samen verder bouwen
Daarnaast werden 171 wijkbewoners geïnterviewd tijdens de week. De input werd verwerkt in een speciaal ontworpen registratietool die kwalitatieve en kwantitatieve data van de wijk samenbrengt, waardoor een wijkanalyse (zie kader hieronder) is ontstaan. De analyse dient als gemeenschappelijk vertrekpunt om verder te bouwen aan verbinding in én met de wijk. Inwonersinitiatief Kansrijk Helmond-Oost neemt de rol van ondersteuner aan om de ontstane initiatieven verder tot bloei te laten komen en te borgen de komende twee jaar.
“De weg ernaartoe was misschien wel interessanter dan de week zelf,” blikt Sandra terug. “Leren door te doen, te laten ontstaan en te ervaren. Waarbij we onszelf tegen mochten komen alsook de grenzen van hoe we nu 'ingericht' zijn. De week was geen eenmalig gebeuren, maar de start van de beweging van iets moois. Wordt, hoe dan ook, vervolgd!”
De belangrijkste opbrengsten van de week zijn hieronder opgesomd weergegeven. Benieuwd naar de andere experimenten van het VVT Platform Zuidoost-Brabant? Bekijk de pagina 'Vitale wijken met experimenten'.
• Inwonersparticipatie
• Levende sociale kaart
• Ophalen leefwereld
• Ontmoetingspunt
• Domeinoverstijgend samenwerken
Een overdraagbaar concept, inclusief deelproducten, toepasbaar in de regio:
o Processtappen & bouwstenen Draaiboek, ommunicatiemiddelen & correspondentie, financiële begroting, organisatie & randvoorwaarden, bouwstenen & benodigde competenties voor samenwerking
o Buurtkaart
o Wijkanalyse op basis van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens
Werkbare elementen, uitdagingen en aanbevelingen in de beweging ‘Toekomstbestendige ouderenzorg’.
o Aanpak & proces
o Bouwen van ‘vitale wijken’