Start zelfstandig oogdruppelen in Zuidoost-Brabant

Start zelfstandig oogdruppelen in Zuidoost-Brabant

Vanaf 1 februari 2024 gaan mensen in Zuidoost-Brabant zelfstandig oogdruppelen. Hiermee zetten we een belangrijke stap in de regio op het gebied van anders werken in de zorg.


De zorg in Nederland moet én kan op veel vlakken anders georganiseerd worden. Met dat uitgangspunt hebben twaalf zorgorganisaties aangesloten bij het VVT Platform Zuidoost-Brabant, samen met partners in de keten, gekeken hoe het proces rondom veelvoorkomende zorgvragen in de regio slimmer ingericht kan worden.


Behoud van eigen regie

Eén van die veelvoorkomende zorgvragen is oogdruppelen. Tot voor kort werd oogdruppelen gezien als een zorgtaak van (wijk)verpleegkundigen, terwijl veel mensen dit nog prima zelf kunnen, eventueel met ondersteuning van een druppelbril of mantelzorger. Zo houden ze zelf de regie over hun dag, zonder afhankelijk te worden van zorgverleners.


Suzanne Keizer, manager innovatie bij Vitalis en projectleider: “Samen met de twaalf zorgorganisaties en ketenpartners hebben we onderzocht hoe het zelfstandig oogdruppelen in onze regio opgezet kan worden. Op basis van een klantreis hebben we een toolbox ontwikkeld met middelen die cliënten en professionals ondersteunen bij de nieuwe werkwijze. Denk aan een instructiekaart om zelf te leren oogdruppelen. Hierdoor worden (oudere) mensen gestimuleerd om zelfredzaam te blijven en kunnen zorgmedewerkers efficiënter hun werk doen. Op die manier blijft de zorg toegankelijk voor mensen die écht niet zonder kunnen.”


Regionale samenwerking

De kracht van het project is de regionale samenwerking, vertelt Keizer: “We kunnen in de zorg grote stappen zetten door met elkaar anders naar zorgvragen te kijken. Het zelfstandig oogdruppelen is hier een voorbeeld van. Het is een project van ons samen. Ziekenhuizen, huisartsen, apothekers, wijkverpleging: alle organisaties in de keten doen mee. Zo maken we samen hét verschil!”


Nieuwe werkwijze start op 1 februari 

Oogdruppelen is vanaf 1 februari a.s. officieel geen zorgtaak meer van zorgverleners. Krijgt iemand oogdruppels voorgeschreven van de arts? Dan geeft de apotheek heel duidelijke instructies mee voor het gebruik. Net zoals bij andere medicijnen. Lukt het oogdruppelen niet vanwege (medische) redenen? Ook niet met ondersteuning van hulpmiddelen zoals een druppelbril en/of hulp uit de omgeving? Dan wordt gekeken of er een zorgverlener ingezet kan worden. 


Meer informatie en middelen 

Alle informatie en middelen zijn te vinden op: https://www.destapnaargezonder.nl/ik-wil-voor-mezelf-zorgen/zelfstandig-blijven-wonen/hulpmiddelen-maken-het-leven-fijner/zelf-oogdruppelen/. Meer informatie voor zorgprofessionals is te vinden op: https://www.vvtplatformzob.nl/oogdruppelen.


21 februari 2025
Tweede nieuwsbrief van het VVT Platform Zuidoost-Brabant
17 februari 2025
Samen bouwen aan (zorg)Teams van de toekomst!
10 februari 2025
It's a wrap (up)!
door Saskia bakermans 7 februari 2025
Terugblik ‘Week van Helmond-Oost’: “We hebben een beweging in gang gezet!” Begin juni vorig jaar vond de ‘Week van Helmond-Oost’ plaats. In de wijk werden op verschillende plekken initiatieven georganiseerd – voor én door wijkbewoners – gericht op verbinding en het zichtbaar maken van wat er in de gemeenschap gebeurt. Het werd een dynamische week met activiteiten voor jong en oud, mooie inzichten en waardevolle opbrengsten om de verbinding in de wijk te versterken. De ‘Week van Helmond-Oost' is ontstaan vanuit het wijk-ontwikkelplan voor Helmond-Oost, waarin meer verbinding in de wijk een belangrijke bouwsteen vormt. Met het initiatief willen partners het samenbrengen van mensen in de wijk ondersteunen. Voor de organisatie van de week werd een werkgroep opgericht met partijen uit de omgeving, zoals welzijnsorganisatie LEV Groep, woningcorporatie Woonpartners, Gemeente Helmond, Jibb+ – een organisatie die zich inzet voor vitaal Helmond – en zorgorganisatie Savant Zorg – één van de twaalf organisaties aangesloten bij het VVT Platform Zuidoost-Brabant. De werkgroep faciliteerde de week, maar de invulling lag bewust bij wijkbewoners en ondernemers zelf.  Sandra van de Westerlo, projectleider innovatie bij Savant Zorg en kartrekker van de week: “In gesprekken met mensen uit de wijk ontdekten we dat zij ‘reuring’ missen en dat de afstand tussen mensen in de wijk groter lijkt te worden. Wijkbewoners en ondernemers willen wel bijdragen aan verbinding in hun wijk, maar vinden het lastig om dit zelf te regelen. Zo is het idee voor de ‘Week van Helmond-Oost’ geboren.”
10 januari 2025
Betere zorgkwaliteit van de geriatrische revalidatie door regionale samenwerking
20 december 2024
Folder VPT voor stakeholders
17 december 2024
Terugblik projectleidersbijeenkomst 10 december 'Samen op ontdekkingsreis'
12 december 2024
Bewustwording, inzichten en gesprekken tijdens AWIZ On Tour!
25 november 2024
Samenwerken aan gezondere wijken tijdens de bijeenkomst ‘Verkennen Wijkaanpakken’
21 november 2024
Innovatie Bootcamp: een innovatieve duik in de toekomst van de ouderenzorg! 
Meer posts
Share by: