Betere zorgkwaliteit van de geriatrische revalidatie door regionale samenwerking

Betere zorgkwaliteit van de geriatrische revalidatie door regionale samenwerking

De afgelopen drie jaar hebben zeven VVT-organisaties – Archipel, Vitalis, Land van Horne, Oktober, Anna Ouderenzorg, Valkenhof en De Zorgboog – intensief samengewerkt om de geriatrische revalidatie (GR) in de regio te verbeteren. Opbrengsten zijn onder meer een uniform triageprotocol, warme overdracht naar de thuiszorg en Fast Track CVA. Ilse Jaspers, directeur GR bij Archipel en Vitalis, vertelt over de behaalde successen, de weg ernaartoe én de aandachtsvelden voor de toekomst.

 

Het initiatief om samen te werken ontstond na de coronapandemie, toen iedereen scholing nodig had op post-covid-revalidatie – er kwamen namelijk veel revalidanten met longproblemen die bijvoorbeeld opnieuw moesten leren ademen. “De gezamenlijke scholing liet zien hoe waardevol het is om regionaal samen op te trekken en van en met elkaar te leren,” vertelt Ilse. “Om verbinding te houden hebben we een achtwekelijks overleg voor managers opgezet en een kwartaaloverleg voor de betrokken bestuurders – de eerste stappen op weg naar structurele samenwerking.”


Juiste expertise op de juiste plek

Drie jaar lang werkten de VVT-organisaties via het VVT Platform Zuidoost-Brabant aan acties om meer met elkaar en in samenhang te organiseren. “GR-cliënten hebben vaak complexe aandoeningen. Denk aan een heupfractuur  in combinatie met wondproblemen, diabetes en lichte verstoorde cognitie. Vanwege hun hoge leeftijd en kwetsbaarheid is het lastig om (nieuwe) vaardigheden te leren. Door intensieve samenwerking met de GR’s, ziekenhuizen en thuiszorg in de regio, kunnen we beter omgaan met de bestaande capaciteit én mensen eerder de juiste zorg op de juiste plek bieden,” legt Ilse uit. “In 2022 zijn we gestart met meet & greets  om de VVT-organisaties en ziekenhuizen meer met elkaar te verbinden. Ook ontwikkelden we een pilot waarbij specialisten ouderengeneeskunde aansluiten bij multidisciplinaire overleggen (MDO’s) in het ziekenhuis. Dit met als doel: de juiste expertise op de juiste plek en een goede uitstroom van de cliënt.”



Eenduidige werkwijzen

Eén van de uitgangspunten was het creëren van eenduidigheid in werkwijzen. Daarvoor ontwikkelden de GR-organisaties een uniform triageprotocol. “Alle organisaties werken volgens hetzelfde protocol dat dezelfde toegangscriteria tot de GR hanteert,” aldus Ilse. “Daarnaast zijn we gestart met het regionaal vraag- en aanbodmodel Efficy. Het model koppelt zorgvraag en aanbod aan elkaar, wat zorgt voor een beter beheer van wachtlijsten. De Siilo-app waar we vervolgens mee zijn gaan werken, maakt het mogelijk om thuiszorgvragen uit de revalidatie direct bij alle aanbieders in het betreffende postcodegebied voor te leggen. Hierdoor verloopt de overgang naar revalideren thuis soepeler.”

 

“Door intensieve samenwerking met de GR’s, ziekenhuizen en thuiszorg in de regio, kunnen we beter omgaan met de bestaande capaciteit én mensen eerder de juiste zorg op de juiste plek bieden.”

 

Fast Track CVA

“In 2023 hebben we de acties doorontwikkeld,” vervolgt Ilse. “Het triageprotocol is dit jaar geëvalueerd en goed verankerd in de regio. We zijn nog meer vanuit de cijfers van Efficy gaan werken en hebben ingezet op meer verbinding tussen de GR’s en de ziekenhuizen. Daarnaast hebben we de nodige voorbereiding gedaan voor  de eOverdracht, de elektronische uitwisselingen van gegevens. De implementatie laat nog even op zich wachten, omdat deze afhankelijk is van de landelijke ontwikkelingen. Een andere mooie mijlpaal is de Fast Track CVA. Daarbij worden mensen met een hersenbloeding of herseninfarct voortaan sneller doorgeplaatst naar de GR, zodat ze sneller kunnen beginnen met revalideren. Hierdoor ligt deze doelgroep niet onnodig lang in het ziekenhuis.”


‘Revalideren doen we samen’

Het afgelopen jaar werd onder meer de spoed GR in de regio verbreed. Ilse: “Waar ouderen voorheen vaak direct in het ziekenhuis werden opgenomen, kunnen ze nu 24/7 doorstromen naar de GR’s in de regio. De samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde in het ziekenhuis is verder uitgebreid; de specialist sluit aan bij meerdere specialistische afdelingen. Ook hebben we de Schijf van vijf op de revalidatie-afdelingen geïmplementeerd. Onder het motto ‘revalideren doen we samen’ kijken we wat iemand nodig heeft om zelfredzamer te worden. Wat kan iemand zelf nog, wat kunnen familie en het sociale netwerk betekenen en hoe kunnen we slimme hulpmiddelen inzetten? Daarin nemen we bewust al op de revalidatie-afdelingen de ‘Big Five’ mee, de vijf grote zorgvragen in de regio: oogdruppelen, medicatie innemen, wassen en aankleden, bloedsuiker meten en steunkousen aantrekken. De meeste mensen kunnen dit prima (weer) zelf oppakken, al dan niet met ondersteuning van een naaste of hulpmiddel. Hoe prettig als ze daarvoor niet afhankelijk zijn van een zorgverlener.”


“Onder het motto ‘revalideren doen we samen’ kijken we wat iemand nodig heeft om (weer) zelfredzaam te worden.”


Warme overdracht van GR naar thuiszorg

Ook in de thuissituatie zijn stappen gezet. “We hebben veel ervaringen uitgewisseld over GR thuis en hybride concepten,” aldus Ilse. “Zo bouwen we aan een warme overdracht van GR naar thuiszorg. Alles wat mensen bij de revalidatie hebben geleerd, kunnen ze daardoor thuis doorzetten. Daarnaast hebben we de ligduur bij de GR’s in de regio kunnen verkorten. Bij Archipel en Vitalis zijn we bijvoorbeeld van 43 naar 27 dagen gegaan. Een resultaat om trots op te zijn! Momenteel hebben we zelfs te veel bedden in de regio, terwijl de vraag naar GR doorgroeit. Daarom onderzoeken we of we kunnen gaan clusteren, om zo ook in de toekomst kwaliteit van zorg te kunnen blijven garanderen.”

 

Stevig fundament voor verbinding

Omdat de meeste acties zijn geborgd, stopte de GR samenwerking via het VVT Platform Zuidoost-Brabant eind vorig jaar. Maar dat betekent niet dat de samenwerking zelf eindigt, benadrukt Ilse: “De overleggen houden we bijvoorbeeld aan. Ook kijken we hoe we nog meer kunnen inzetten op revalidatie thuis: ambulante revalidatie. Daarnaast blijft de implementatie van de Schijf van vijf aandacht vragen. Het resultaat van drie jaar intensief samenwerken is een werkveld van zeven GR's en vijf ziekenhuizen. Ook de thuiszorg is steeds meer aangehaakt. Een samenwerking op deze schaal is uniek! Er is een stevig fundament gelegd voor verbinding in de toekomst. We zoeken elkaar meer op en trekken actief samen op in thema’s – een prachtig voorbeeld van regionaal samenwerken. Alles is bovendien deelbaar en helpt om samen goede kwaliteit van zorg te blijven bieden.”

 

Meer weten? Kijk op de projectpagina GR van het VVT Platform Zuidoost-Brabant.

 

 


21 februari 2025
Tweede nieuwsbrief van het VVT Platform Zuidoost-Brabant
17 februari 2025
Samen bouwen aan (zorg)Teams van de toekomst!
10 februari 2025
It's a wrap (up)!
door Saskia bakermans 7 februari 2025
Terugblik ‘Week van Helmond-Oost’: “We hebben een beweging in gang gezet!” Begin juni vorig jaar vond de ‘Week van Helmond-Oost’ plaats. In de wijk werden op verschillende plekken initiatieven georganiseerd – voor én door wijkbewoners – gericht op verbinding en het zichtbaar maken van wat er in de gemeenschap gebeurt. Het werd een dynamische week met activiteiten voor jong en oud, mooie inzichten en waardevolle opbrengsten om de verbinding in de wijk te versterken. De ‘Week van Helmond-Oost' is ontstaan vanuit het wijk-ontwikkelplan voor Helmond-Oost, waarin meer verbinding in de wijk een belangrijke bouwsteen vormt. Met het initiatief willen partners het samenbrengen van mensen in de wijk ondersteunen. Voor de organisatie van de week werd een werkgroep opgericht met partijen uit de omgeving, zoals welzijnsorganisatie LEV Groep, woningcorporatie Woonpartners, Gemeente Helmond, Jibb+ – een organisatie die zich inzet voor vitaal Helmond – en zorgorganisatie Savant Zorg – één van de twaalf organisaties aangesloten bij het VVT Platform Zuidoost-Brabant. De werkgroep faciliteerde de week, maar de invulling lag bewust bij wijkbewoners en ondernemers zelf.  Sandra van de Westerlo, projectleider innovatie bij Savant Zorg en kartrekker van de week: “In gesprekken met mensen uit de wijk ontdekten we dat zij ‘reuring’ missen en dat de afstand tussen mensen in de wijk groter lijkt te worden. Wijkbewoners en ondernemers willen wel bijdragen aan verbinding in hun wijk, maar vinden het lastig om dit zelf te regelen. Zo is het idee voor de ‘Week van Helmond-Oost’ geboren.”
20 december 2024
Folder VPT voor stakeholders
17 december 2024
Terugblik projectleidersbijeenkomst 10 december 'Samen op ontdekkingsreis'
12 december 2024
Bewustwording, inzichten en gesprekken tijdens AWIZ On Tour!
25 november 2024
Samenwerken aan gezondere wijken tijdens de bijeenkomst ‘Verkennen Wijkaanpakken’
21 november 2024
Innovatie Bootcamp: een innovatieve duik in de toekomst van de ouderenzorg! 
31 oktober 2024
30 oktober: Dag van de Zorg voor Morgen
Meer posts
Share by: