Landelijke erkenning regionaal wachtlijstbeheersysteem (Efficy)

Landelijke erkenning regionaal wachtlijstbeheersysteem (Efficy)

Mooi nieuws! Het regionaal wachtlijstbeheersysteem heeft landelijke erkenning gekregen van het Ministerie van VWS als Koploper van Actie Leer Netwerk!


In Zuidoost-Brabant delen twaalf VVT-organisaties - Vitalis, Archipel, Oktober, Joris Zorg, Sint Annaklooster, Anna Ouderenzorg, Valkenhof, Amaliazorg, de Zorgboog, Savant Zorg, Glorieux en Neos - één regionaal vraag- en aanbodmodel voor zorg en wonen. Ze werken hierbij samen met SeniorenPunt en Efficy om de zorgcapaciteit in de regio via één vraag- en aanbodmodel zo goed mogelijk te benutten. Via de op maat gemaakte software van Efficy worden de wachtlijsten regionaal gecoördineerd en is er altijd overzicht. Zo wordt het beschikbare zorgaanbod ingezet voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. De VVT-organisaties vullen elkaar aan, besparen veel tijd en zien hun wachtlijsten afnemen. Een krachtig voorbeeld van regionale samenwerking, anders werken en ‘de juiste zorg op de juiste plek’.


Landelijke erkenning

Begin dit jaar werd het project door het Ministerie van VWS benaderd omdat zij de regionale samenwerking via Efficy hadden genomineerd als landelijk koploper project. Op 21 maart werd het project benoemd als koploper tijdens een ‘happening’ die daarvoor in Deventer werd georganiseerd. Hier namen verschillende betrokkenen samen met Pascale Bartels, initiatiefnemer en projectleider van het project en directeur bij SeniorenPunt, de oorkonde in ontvangst. Een mooie kroon op het harde werk van afgelopen jaren!


Zorgvraag afremmen, ombuigen en afbuigen

Het samenwerken via Efficy heeft veel positieve gevolgen, die overzichtelijk zijn weergegeven in de factsheet ‘Grip op wachtlijsten via Efficy’. Vooral de impact op de werkdruk is groot: met hetzelfde aantal fte wordt nu vier keer zoveel wachtlijsten onderhouden. Ook scheelt het gezamenlijke systeem veel bel- en mailverkeer. Bovendien wordt de zorg er daadwerkelijk beter van. Zorgaanbieders pakken ingewikkelde vraagstukken samen op en mensen kunnen slimmer, sneller en gerichter geholpen worden. Daarnaast levert het werken met Efficy waardevolle data op over ontwikkelingen en trends. Er kan hierdoor goed en snel worden ingespeeld op actuele zaken. Zorgaanbieders kunnen bijvoorbeeld preventief ondersteuning bieden aan mensen die nog thuis wonen, waardoor ze langer comfortabel en veilig in de eigen omgeving kunnen verblijven. Zo kunnen we de zorgvraag afremmen, ombuigen en soms zelfs afbuigen. 


Anders werken

Zowel het ontwikkelde systeem als de omvang van de samenwerking zijn uniek in Nederland. Voor het opzetten van deze nieuwe werkwijze was het einddoel van het zo goed mogelijk benutten van de gezamenlijke capaciteit leidend. Ook bestuurlijk commitment was essentieel. Het project werd ondersteund met een goede opzet en beheerstructuur. Er zijn handleidingen en opleidingsmateriaal ontwikkeld zodat het project goed geborgd wordt. Het betekent een nieuwe manier van werken, waarin het belangrijk is gebruikers goed mee te nemen in het proces. 


Het gevolg van de brede samenwerking is dat er heel veel neuzen dezelfde kant op staan, veel afstemming is en over de grenzen van de eigen organisatie heen wordt gekeken. Dit alles zorgt ervoor dat ouderen in Zuidoost-Brabant zo snel mogelijk de best passende zorg en woning krijgen. Een mooi bewijs dat anders werken in de zorg écht mogelijk is en zowel voor zorgverleners als zorgvragers winst oplevert. 


Meer weten?

Voor meer informatie over het project, kijk op de projectpagina of lees de blog. Meer informatie over het Actie Leer Netwerk en het koploperschap is te vinden via Actieleernetwerk.nl

21 februari 2025
Tweede nieuwsbrief van het VVT Platform Zuidoost-Brabant
17 februari 2025
Samen bouwen aan (zorg)Teams van de toekomst!
10 februari 2025
It's a wrap (up)!
door Saskia bakermans 7 februari 2025
Terugblik ‘Week van Helmond-Oost’: “We hebben een beweging in gang gezet!” Begin juni vorig jaar vond de ‘Week van Helmond-Oost’ plaats. In de wijk werden op verschillende plekken initiatieven georganiseerd – voor én door wijkbewoners – gericht op verbinding en het zichtbaar maken van wat er in de gemeenschap gebeurt. Het werd een dynamische week met activiteiten voor jong en oud, mooie inzichten en waardevolle opbrengsten om de verbinding in de wijk te versterken. De ‘Week van Helmond-Oost' is ontstaan vanuit het wijk-ontwikkelplan voor Helmond-Oost, waarin meer verbinding in de wijk een belangrijke bouwsteen vormt. Met het initiatief willen partners het samenbrengen van mensen in de wijk ondersteunen. Voor de organisatie van de week werd een werkgroep opgericht met partijen uit de omgeving, zoals welzijnsorganisatie LEV Groep, woningcorporatie Woonpartners, Gemeente Helmond, Jibb+ – een organisatie die zich inzet voor vitaal Helmond – en zorgorganisatie Savant Zorg – één van de twaalf organisaties aangesloten bij het VVT Platform Zuidoost-Brabant. De werkgroep faciliteerde de week, maar de invulling lag bewust bij wijkbewoners en ondernemers zelf.  Sandra van de Westerlo, projectleider innovatie bij Savant Zorg en kartrekker van de week: “In gesprekken met mensen uit de wijk ontdekten we dat zij ‘reuring’ missen en dat de afstand tussen mensen in de wijk groter lijkt te worden. Wijkbewoners en ondernemers willen wel bijdragen aan verbinding in hun wijk, maar vinden het lastig om dit zelf te regelen. Zo is het idee voor de ‘Week van Helmond-Oost’ geboren.”
10 januari 2025
Betere zorgkwaliteit van de geriatrische revalidatie door regionale samenwerking
20 december 2024
Folder VPT voor stakeholders
17 december 2024
Terugblik projectleidersbijeenkomst 10 december 'Samen op ontdekkingsreis'
12 december 2024
Bewustwording, inzichten en gesprekken tijdens AWIZ On Tour!
25 november 2024
Samenwerken aan gezondere wijken tijdens de bijeenkomst ‘Verkennen Wijkaanpakken’
21 november 2024
Innovatie Bootcamp: een innovatieve duik in de toekomst van de ouderenzorg! 
Meer posts
Share by: